Skip to content

Ivo Brešan : Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja

Book details

Poezija i drama / E-knjige za mlade / / Domaća književnost

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja Ivo Brešan
Groteskna tragedija u pet slika

Groteskna tragedija "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" praizvedena je 1971. godine, u vrijeme perioda koji se danas naziva Hrvatsko proljeće. Odmah je postala veliki kazališni hit iz kojega je nastao jednako uspješan film Krste Papića dvije godine kasnije. Crni humor, efektna primitivizacija klasične umjetnosti, vješto korištenje pučke pjesme i običaja, aluzije na politiku i jezično majstorstvo doprinijeli su tomu da je ova Brešanova drama danas klasik hrvatske dramske književnosti.


Svojstvo Vrijednost
Izdavač Bulaja
Godina izdanja 2023.
Jezik
Vrsta datoteke epub
ISBN 9789533284002

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund

Pretpregled

Ivo Brešan: Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja
Ivo Brešan: Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja
Pretpregled ...

Dugi opis

Groteskna tragedija Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja praizvedena je 1971. godine, u vrijeme perioda koji se danas naziva Hrvatsko proljeće. Odmah je postala veliki kazališni hit iz kojega je nastao jednako uspješan film Krste Papića dvije godine kasnije. Crni humor, efektna primitivizacija klasične umjetnosti, vješto korištenje pučke pjesme i običaja, aluzije na politiku i jezično majstorstvo doprinijeli su tomu da je ova Brešanova drama danas klasik hrvatske dramske književnosti.

Hrvatski književnik Ivo Brešan (1936.-2017.), dugogodišnji profesor hrvatskog jezika u šibenskoj gimnaziji, pisao je najviše drame, a u posljednja dva desetljeća rada i romane i kratke priče. Najpoznatije drame-komedije su mu Smrt predsjednika kućnog savjeta (1979.), Svečana večera u pogrebnom poduzeću (1980.), Nečastivi na Filozofskom fakultetu (1982.), Viđenje Isusa Krista u kasarni VP 2507 (1984.) i Veliki manevri u tijesnim ulicama (1990.), a romani Astaroth (2001.), Država Božja 2053 (2003.) i Vražja utroba (2004.) Bio je i uspješan filmski i televizijski scenarist, a posebnu su popularnost stekle dvije filmske uspješnice, Kako je počeo rat na mom otoku (1996.) i Maršal (1999.), u kojima režiju potpisuje njegov sin Vinko Brešan. Brešan je status velikog i popularnog pisca stekao britkim humorom, sposobnošću izdvajanja svima poznatih situacija iz nedavne prošlosti te uvijek aktualnim proble-matiziranjem odnosa pojedinca i struktura moći.
Lektira za 4. razred srednje škole.


Povezane knjige


Monika Herceg: Ubij se, tata
Monika Herceg: Ubij se, tata
Monika Herceg
Ubij se, tata
Miroslav Krleža: Kraljevo
Miroslav Krleža: Kraljevo
Miroslav Krleža
Kraljevo
Henrik Ibsen: Hedda Gabler
Henrik Ibsen: Hedda Gabler
Henrik Ibsen
Hedda Gabler
Johann Christoph Friedrich von Schiller: Razbojnici
Johann Christoph Friedrich von Schiller: Razbojnici
Johann Christoph Friedrich von Schiller
Razbojnici
Josip Eugen Tomić: Novi red
Josip Eugen Tomić: Novi red
Josip Eugen Tomić
Novi red
Marin Držić: Grižula (Plakir)
Marin Držić: Grižula (Plakir)
Marin Držić
Grižula (Plakir)